top of page

Segway tour i Kristiansand

Turene starter på Lagmannsholmen 7 ved cruisehavnen. Ferden går videre til Fiskebrygga, Hartmans brygge, Sjøhuset, Otterdalsparken, Gjestehavna, Kristiansand festning, Bystranda/Aquarama, Tangen, langs elvebredden Otra, Posebyen, Wergelandsparken, Domkirken, Murbyen og tilbake til cruisehavnen. Vi kan lage alternative kjøreruter på forespørsel.

Kilden

Kilden Teater- og Konserthus ligger på Odderøya i Kristiansand, rett ved siden av Fiskebrygga – i innseilingen til Kristiansand havn. Med et bruttoareal på 16500 kvadratmeter skal det godt gjøres å ikke legge merke til dette signalbygget for kultur på Sørlandet. Innvendig finner du fire unike saler

Fiskebrygga

Fiskebrygga er et byområde i Kristiansand som ligger mellom Kvadraturen og Lagmannsholmen. Fiskemarkedet på Fiskebrygga er en av byens turistattraksjoner, selger alle sorter norsk fisk og skalldyr, også levende. Mange restauranter tilbyr servering av mat og drikke ute og inne på begge sider av Gravanekanalen som skiller Kvadraturen fra Odderøya. Kirkens Bymisjon har sitt Bryggekapell, kafé og sykkelverkstedet «Pedalen» på Fiskebrygga.Etter en omfattende byggevirksomhet i 1990-årene har området fått en renessanse. Husene er bygget i gammel stil og likner på sjøboder, malt i okergult og rødt. Trebrygger på begge sider av Gravanekanalen, hvor det er yrende båttrafikk om sommeren. Flere broer over kanalen gir området et nesten venetiansk preg.

Otterdalsparken

Otterdalsparken er et parkanlegg ved Østre havn i Kristiansand. Parken dekker et ni dekar stort område mellom Markens og Kirkegata. Parken kalles populært Nupenparken etter kunstneren Kjell Nupen som hadde idéen til en fonteneskulptur i parken. Anlegget er delvis finansiert med en gave fra Falconbridge Nikkelverk i forbindelse med Kristiansands 350 års jubileum. Totalt kostet anlegget 7,3 millioner kroner. Parken ble offisielt åpnet av kong Harald V i 1991.

Kristiansand festning

Kristiansand festning, tidligere betegnelse på kystartilleribefestninger i Kristiansand og innløpene til byen. De opprinnelige befestninger bestod av Flekkerø fort, Kristiansholm fort og batterier på Lagmannsholmen, Odderøya, Sandviken, Dybingsholm, Galgebergtangen og ved Otras utløp. Disse anlegg, som hadde opptil 3000 manns besetning, ble nedlagt i 1872. Kristiansand festning ble gjenoppbygd 1895–1900 med fort på Gleodden og Odderøya. Utbedret under den første verdenskrig, men stilt i reserve i 1928. Festningen var oppsatt, men ikke med full besetning da en tysk flåtestyrke angrep Kristiansand i grålysningen 9. april 1940. To tyske inntrengningsforsøk ble slått tilbake. Da styrken nærmet seg tredje gang, ble den ved en feiltakelse identifisert som fransk og løp inn på havnen uten å bli beskutt. Krysseren Karlsruhe, 6000 tonn, ble skadd under trefningene, senere samme dag torpedert av en britisk undervannsbåt og deretter senket av sin egen eskorte. Under og etter den annen verdenskrig ble det bygd kystartillerianlegg omkring innløpene til Kristiansand. Disse er nedlagt.

Posebyen

Posebyen sies å ha en av Nord-Europas største samling av lav, sammenhengende trehusbebyggelse og bybrannen i 1892 nådde ikke hit.

På Posebymarked har lokale kunstnere og folk med spennende hobbyer stand på gatene. Handelen går livlig og stemningen er høy. Her selges alt fra antikviteter til nips/naps.

Har du anledning til en guidet segway-tur, så er det veldig hyggelig i Posebyen med Posebymarkedet som utgangspunkt.

Wergelandsparken

Wergelandsparken er et parkanlegg i sentrum av Kristiansand. Parken ligger ved Øvre torv og ble anlagt av Oscar Wergeland i årene 1859-1860.

Fra 1866 hadde parken en fontene i sentrum, men denne ble i 1908 flyttet til fordel for en statue av Oscars bror, dikteren Henrik, utformet av Gustav Vigeland. Skulpturen, en gave fra Henrik Wergelands fødeby, ble reist i forbindelse med 100-års jubileet for hans fødsel. I dag forbindes først og fremst parken med Henrik Wergeland, men det er hans bror som er opphav til navnet.

Kristiansand Domkirke

Kristiansand Domkirke er hovedkirke for Agder og Telemark bispedømme og menighetskirke for Domkirken menighet i Kristiansand. Den nåværende kirken er den tredje domkirken i byen og den fjerde kirken på Torvet i Kristiansand.Kirken er bygd etter tegning av arkitekt Henrik Thrap-Meyer og er en av landets største. Kirken har en forenklet gotisk spissbuestil, og betegnes som nygotikk. Bygningen er 70 meter lang og 39 meter bred, og tårnet er 70 meter høyt. Opprinnelig hadde domkirken 2 029 sitteplasser og 1 216 ståplasser. I dag er den godkjent for 1 500 mennesker.For å kunne utnytte de gamle murene fra kirken som brant i 1880, ble alteret lagt mot vest, mens kirker normalt pleier å ha alteret i øst.Bygningsarbeidene ble ferdige 1. februar 1885, og hadde da kostet totalt 240 000 kroner. Blant annet gikk det med 700 000 murstein à 2 øre. Kirken ble vigslet 18. mars 1885 av stiftsprost Johan M. Brun som var fungerende biskop.

bottom of page